Hvad ville verden være uden pizza?

Mario Starita

Bragt i Politiken d. 4. april 2019

Det ville være en sørgelig sulten verden, siger man i Italien, især i Napoli hvor pizzaen blev født.

Hver dag spises der over 8 mio. pizzaer i Italien. Men der er kun tale om pizzaer serveret på pizzeria eller købt og bragt med hjem.

Statistikken inddrager ikke de hjemmelavede pizzaer – som ser ud til være en specialopgave for mænd – og heller ikke de talrige små forretninger, der hver dag bager metervis af ”pizza a taglio” – pizza skiver – som i de italienske storbyer er de absolut største konkurrenter til burger-restauranter.

Tager man det hele med, ja så svømmer italienerne bogstaveligt talt i pizzaer.

Pizzaen har hjulpet italienerne at overleve de værste krisetider.

Man kan godt overleve med en pizza og lidt til. 5-6euro (ca. 45 kroner), som  er den gennemsnitlige pris for en pizza på et folkeligt pizzeria.

En klassisk margherita pizza, bidrager med ca.800 kalorier, og 24 g proteiner. Olivenolie og tomaterne, som en ordentig pizza skal være beriget med, er udmærkede antioxidant. Mozzarella (helst bøffelmozzarella, som kun indeholder 0,1 laktose) giver calcium og kalium. Med andre ord hjælper pizzaen til at forlænge  den italienske levetid, som er nr. to i verden på listen, efter Japan, hvor pizzaen efterhånden også er meget populær.

Ernæringseksperter kan ikke andet end anbefale pizzaen. Vegetarer og endda veganer (med forbehold) er enige om det. Glutenfri pizza er også meget udbredt, men ofte lidt kedelig.

Psykologerne slutter sig til koret af ros til Pizza. At spise pizzaen sammen er en super god måde for socialisering. Pizzaen jævner de sociale forskelle. Ingen er rig og ingen er fattig når man spiser pizzaen sammen.  Alle er glade med en pizza på tallerkenen foran sig konkluderer psykologen Filomena  De Micco.

Det er nok grunden til, at den neapolitanske pizza af Unesco blev udvalgt til listen over verdens kulturarv i 2017.

Paradoksalt nok som immateriel kulturarv, og endnu mere præcist var de neapolitanske pizzamagereskunst der kom på listen, men pizzaen er en meget materiel bidrag til overlevelsen, hævder man naturligvis i Napoli.

Er man i Napoli må man gå en tur ned ad gaden Via dei Tribunali i den indre by hvor man kan finde verdens ældste og måske bedste pizzeriaer til uforskammet lave priser. 3-4 euro (ca. 30 kroner) for en fantastisk pizza margherita. For mange neapolitanere og for mange besøgende er en god pizza det foretrukne og ideelle måltid i frokostpausen. Sådan var den oprindelige pizzas rolle. En god frokost. Aften-pizza kom senere til, og blev til et socialt mønster. Man gik ud og spiste en pizza i godt selskab.

På Via dei Tribunali i Napoli der altid en festlig stemning, der grænser til folkloren.

Så forstår man hvorfor pizzaen blev født her, hvor ellers?