Italiens ungdomsoprør

250414_001

Artiklen har været bragt i Politiken. Foto: Antonio Calanni, AP

Bagsiden skrev i maj 2013, at Italien ikke er et land for unge, især ikke når det drejer sig om magt og politik. Nu beder jeg om forladelse, for udviklingen er i den grad vendt: Italien er blevet ramt af et ungdomsoprør.

Det begyndte med den nye ministerpræsident, Matteo Renzi, som blot er 39 år gammel og dermed både den yngste nogensinde i Italiens historie og den yngste blandt EU’s 28 regeringschefer.

Med Renzis hold er gennemsnitsalderen i den italienske regering nu faldet til 46 år, og kigger man blot et par år tilbage for sammenligningens skyld, er tendensen klar.

I Mario Monti-regeringen (2012) lå gennemsnitsalderen på 63 år. Med Enrico Letta-regeringen (2013) faldt den til 53. Oprøret synes at være ganske ustyrligt.

Den unge og energiske Matteo Renzi har på kort tid erobret magten i Italiens største parti, PD, og konsekvent skubbet den ældre ministerpræsident og partifælle Enrico Letta, 48 år, til side.

Matteo Renzis første tanker var at spare på de offentlige udgifter og skaffe nye arbejdspladser til de unge italienere. Ledigheden blandt de unge er den højeste blandt de europæiske lande, idet den ligger dramatisk omkring 42 procent. Og det dur ikke, når landet ledes af ungdommelige politikere.

Den nye regering har kun 16 ministre, og dette svarer til besparelseskriteriet, men regeringen har samtidig 45 viceministre; det skaffer åbenbart nye arbejdspladser i overensstemmelse med Renzis planer.

Renzi må med sit ungdommelige oprør dog dagligt konfrontere statschefen, præsident Giorgio Napolitano, som til juni fylder 89 år. Han kan blive i embedet, indtil han fylder 95, og ifølge meningsmålingerne er præsident Napolitano stadig nummer 2 på listen over indflydelsesrige politikere. Han ligger dog efter Renzi, som en slags sidste skanse af den ældre generation.

Når Napolitano går af, vil man prøve at få en præsident som højst er 67 år gammel. Ingen alder for en italiensk præsident!

Nummer 3 på listen over de indflydelsesrige politikere er desværre stadig Silvio Berlusconi, på trods af at han for nylig blev idømt 4 års fængsel. Berlusconi fylder 78 i år. Renzi er dog overbevist om, at han vil kunne feje alt det gamle væk, Berlusconi inkluderet.

Ikke blot de unge, men også kvinderne er en del af oprøret. Hele otte ministre ud af de seksten er kvinder. En af dem er sågar gravid i ottende måned, som en slags demonstrativ udfordring til det italienske patriarkats machosystem.

Men for kvinderne er kampen ikke hurtigt overstået, for på trods af de otte ministerposter har kvinderne samlet set kun 20 procent af magtposterne i landet.

Unge og kvinder vil kunne redde Italien. De er næppe så korrupte som de gamle. Det har de slet ikke haft tid til at blive.