TGT Rom 27.udgave

 

RUINER ELLER MONUMENTER

NÅR MAN KOMMER TIL ROM for første gang og ser Forum Romanum, kan man fåden tanke, at det er ruiner og murbrokker, og hvorfor gør man ikke bare noget ved det?

Har man boet her det meste af sit liv –eller bare været i Rom en enkelt gang –såhar man lært at kende forskel påen ruin og et monu- ment. Mick Jagger udtrykte det ved en Rolling Stones-koncert påCircus Maximus i juni 2014 foran 100.000 begejstrede romere: “Vi er som Forum Romanum: evige monumenter, som al- drig vil blive til ruiner”. Publikum samtykkede med et bragende bifald.

De murbrokker, man i dag ser i Rom, er måske de vigtigste monumenter over den vestlige civilisations historie. Der er andre byer i verden, som er ældre end Rom –Athen og Baghdad for eksempel –men ingen har kunnet bevare verdens historie i sig som Rom.

En kreativ besøgende kan mobilisere sin historiske fantasi og fåruinerne til at gen- opståsom imponerende marmortempler og paladser. Andre, som ikke har fantasien, kan ved hjælp af moderne teknologi opleve det gamle Rom ved en 3D-forestilling ved Forum Augustus fra april til september (> 91). Fore- stillingen finder sted midt i murbrokkerne, hvor man kan forestille sig selv i kejserens Rom befolket med de gladiatorer og bakkan- ter, der er såpopulære i dagens film og tv.

Med samme fantasi kan man forestille sig pavernes Rom. Under de gode paver eller un- der de mindre gode paver, som fx den hor- rible pave Borgia (Alexander 6.) eller nogle af de andre paver, der brugte den hellige stol til deres egne, egoistiske formål. Alle slags paver har været med til at forme det Rom, man i dag møder ganske uden brug af den historiske fantasi i den indre by. Paverne op- førte adskillige renæssanceperler og barok- mesterværker, der var og er enestående mo- numenter midt i den daværende harmoniske byplanlægning før fremskridtet, biltrafikken og forstæderne. Men allerede for over 2000 år siden klagede folk til Julius Cæsar over den forstyrrende trafik af heste og hestevogne. ……(fortsætter i bogen)