Mis-mis-mis Nero, Augustus, Brutus, hjælp os

Foto: Alfredo

Artiklen er bragt i Politiken d. 3. februar 2021

Det var en ældre romersk signora, der lod som om hun talte med kattene på den legendariske Piazza di Torre Argentina i Rom. Hende så jeg, men turde ikke fotografere hende. Jeg ville ikke afbryde den intime samtale.

Jeg forstillede mig eller tillod mig at tolke, at den ældre signora  bad kattene om at redde byen fra epidemien, som deres forgængere i følge en legende havde gjort for et par tusinde år siden.

Pladsen er et hedensk symbol på de romerske kattes hellighed. I dag er der ikke så mange tilbage, men de bliver passet, fodret og kureret af Roms kommunes Colonia Felina,  katte-kolonien.

Her spadserer kattene og de trives mellem søjlerne fra de ældgamle tempelruiner.

Signoraen var helt sikkert et stykke over 80 år, hun talte ikke til en bestemt kat, men til dem alle og måske til kattenes Gud.

Hvis Paven med sin pilgrimstur delvist har kunnet redde Rom fra pandemien –  altså blot fordi Rom faktisk har haft de færreste corona tilfælde blandt storbyer – så må kattene også kunne gøre det. Det var det jeg forestillede mig hun tænkte, fordi jeg kunne høre hende mumle corona  corona et par gange.

I århundreder har hjemløse katte haft deres sikre bolig her, hvor de bliver beskyttet og fodret af frivillige romere. Mange gør det, fordi de kan lide dyrene, men måske også for at opretholde en tradition fra middelalderen, hvor man troede, at disse katte var reinkarnationer af de romerske kejsere og legionærer, der vågede over templerne og historien. Kattene får derfor også helt konsekvent kejserlige navne. De sorte hankatte hedder som regel Nero, de hvide Cæsar og de røde Augustus. Hunkattene kan bryste sig sig med navne som Messalina eller Livia.

I dag er der knapt 400.000 hus-katte i de Romerske hjem. Blot det dobbelte af hvad der var i Roms storheds tid, hvis man skal tro historikeren Plutark. Man antog dengang kattene for en slags guder, importeret fra Ægypten og mente at de kunne beskytte byen fra alskens dæmoner og epidemier.

Og det gjorde de faktisk også under kejserriget, da de bekæmpede rotterne, der dengang medbragte de farligste smitsomme  sygdomme.

Romerne havde oprettet et tempel for kattene. Den dag i dag har man i Rom Via della Gatta – Hunkattens gade, med hvad der tilbage af den romerske kattestatue i Via della gatta .

Tankevækkende, kattestyrke mon det vil hjælpe?

Foto: Alfredo