Maaaaaaaamma

Foto:
Foto: Politiken

Klummen har været bragt i Politiken 31.12.2016

Italien er landet med fleste titler på Unescos verdensarvsliste.

Steder som Colosseum, Venedig og Orcia Dalen er naturligvis med. Middelhavskosten, baseret på pasta, grøntsager og olivenolie er også med, på den speciale liste som immateriel gode.

Hvad mangler der så?

La mamma. Den italienske moder blev foreslået, både alvorlig og ironisk ment under Italiens populæreste radioudsendelse. Mammaen er en verdensarv, som Unesco burde beskytte. Uden den italienske mamma, ville mange italienske børn ikke overleve, navnlig i disse krisetider.

Det italienske samfund og dets sikkerhedsnet er alt andet end effektivt. Familien må supplere og stoppe alle hullerne i samfundets net.

Hvis familien er det bærende element i det italienske samfund, ja så må mammaen logisk nok være samfundets bærende element. Ikke blot fordi mor laver så god mad.

Analyser og undersøgelser viser, at familien ligger øverst på ranglisten over værdierne i Italien. Stedet hvor man føler man sig tryg, og det er mamaen, der styrer det hele. Seks ugifte unge ud af ti bor stadig hos deres mor i Italien, uanset om de gør det af økonomiske grunde eller ej. Det gamle mønster sagde, at man skulle forlade sin familie når man oprettede eller startede en ny.

Det er heldigvis ikke længere sådan, men alligevel.

Når de kære børn bliver gift og tager hjemmefra er det ikke sikkert, at det er for evigt. Mislykkes deres ægteskab, ja så vender én fraskilt ud af fem tilbage til sin mor, uanset hvor gammel vedkommende er.

Der er et utal af komiske eksempler, fremstillet under den omtalte radioudsendelse, på hvad moderen kan finde på for at hjælpe sine børn.

Der var en moder, der under hendes datters disputatsbehandling kom ned fra tilskuerpladserne og tørrede sin forkølede 33 år gamle datters næse.

Så var der også moderen der, udover at tilberede morgenmad til sin unge søn på 29, hver morgen gik ned på gaden og varmede knallerten op, så sønneke havde bedre tid til sin morgenmad. For ikke at tale den mamma, der ville have sin fremtidige svigerdatter hjemme hos hende for at holde et kursus om hvordan hun skulle behandle sin søn.

Det er nok derfor at der findes så mange ordsprog i Italien om mammas rollemodel. Det mest kendt er “chi ti fa piu’ di mamma, o ti finge o ti inganna” –

hvis nogen gør mere for dig end din mor, så er det falsk eller svindel.

I Napoli har man dog et mere sentimentalt mundheld, som mange bruger som trøst mod den gamle fattigdom ” chi tene ‘a mamma è ricco e nun n’o’ sape” – hvis man har sin moder er man rig, men ved det ikke.