Klummen er bragt i Politiken d. 15. oktober 2015
Arnaldo, min aviskioskmand, er meget bekymret for den danske befolkning.
Han har lige solgt endnu et eksemplar af Jussi Adler-Olsens seneste kriminalroman, oversat til italiensk og stærkt omtalt i Italien. En god ven af ham har oven i købet læst bogen, hvilket ikke er opsigtsvækkende, da Jussis krimier er meget populære i Italien.
Det er danske krimier i det hele taget. Mange af dem er blevet oversat; Anna Grues skaldede detektiv er også blandt de kendte litterære personager, der bliver solgt i Italien.
Mordene nordpå er in hernede. Arnaldos seriøse bekymringer går på det temmelig store antal mord, der bliver begået i Danmark, hvis man retter sig efter, hvad Jussi og de andre krimiforfattere skriver.
»Sådan et lille perfekt land, en model for den øvrige verden, er der virkelig så mange grimme mordere?«, undrer han sig.
»Nej, det er kun fantasi og litterære opfindelser«, skynder jeg mig at sige for at ikke at vansire hans idylliske billede af Danmark – og tilføjer: »Jussi Adler-Olsen er i øvrigt en aktiv pacifist«.
Men det går op for mig, hvor paradoksale disse litterære forestillinger er.
Hvis man bare tager udgangspunkt i en snes tilfældige danske krimier, så bliver der angiveligt begået hundredvis mord hvert år i lille Danmark. Man skulle tro, det var et paradis for massemordere.
Hvis man læser Danmarks Statistik, hvilket Arnaldo burde gøre for at få frygten fjernet, forholder virkeligheden sig anderledes.
»Der er i gennemsnit knap 49 drab om året i Danmark. Fra 2013 til 2014 var der en stigning i antallet af drab. Langt de fleste drab bliver opklaret.
I 2013 blev der rejst sigtelser i 85 procent af drabssagerne«, meddeler altså Danmarks Statistik.
Der er altså langt flere krimiforfattere end drab i Danmark.
Jo roligere et samfund er, desto mere dramatisk fantaserer dets forfattere, må mottoet lyde. Og det kan bekræftes her sydpå.
For Italien er alt andet end et roligt land, men der er stadig flere drab end krimiforfattere, selv om antallet af drab er faldet radikalt i de sidste 20 år.
De italienske læsere foretrækker at læse amerikanske eller skandinaviske handlinger frem for deres egne, som er alt for tæt på virkeligheden.
Den mest populære kommissær i Italien er Salvo Montalbano, en personage beskrevet af den 90-årige forfatter Andrea Camilleri. Montalbanos univers er også er blevet en populær tv-serie i hele verden.
Montalbano opklarer gennemsnitligt tre mord pr. bog, men virkeligheden er lidt anderledes, selv på Sicilien. Det opdagede jeg, sidst jeg var på Montalbanos hjemegn. For her er kun blevet begået ét drab i de sidste tre år.
Så Arnaldo behøver hverken frygte for danskernes liv eller sit eget.