Pinzimonio er mere end en salat det er en form for kultur. Enten som en enkelt forret mens man snakker og glæder sig til måltidet, eller som tilbehør til en kødret . Toscanerne elsker at spise sæsonens grøntsager på denne letteste måde , nemlig rå med salt og den nye olivenolie til.
Man kan også spise salaten med grøn dyppelse af krydderurter til .
Alle grøntsager der kan spises rå kan bruges til salaten.
Bladselleri, gulerødder, fennikelknold, artiskokker, agurker, tomater, radiser forårsløg , peberfrugter, rød salat etc.
Grøntsagerne gøres i stand og skæres i stænger i passende stykker lige til at putte i munden.
Dyppelse:
- Salt, peber, olivenolie
Grøn dyppelse:
- Persille
- Basilikum
- Mynte
- Kapers
- Hvidløg
- Ca en dl olivenolie
- Salt
Krydderurterne skylles og tørres i et viskestykke . Hvidløget pilles. Krydderurterne og hvidløget kommes i blenderen med salt og lidt eddike og olie og det blendes til en homogen sovs.